Sekiranya anda ingin menjual rumah anda, anda boleh berbuat demikian dan berpeluang membuat keuntungan yang baik. Apa yang anda perlukan adalah ejen yang tepat untuk menjualnya!


Jadi, apakah beberapa cara yang anda boleh menapis ejen yang sesuai untuk tugas tersebut?

Anda boleh mulakan dengan menjalankan carian dalam talian untuk ejen hartanah / perunding dan membaca ulasan mereka, atau bahkan mendapatkan cadangan melalui orang sekeliling anda.

Sebaik sahaja anda telah memilih beberapa, sudah tiba masanya untuk bertemu dengan mereka. Anda harus bertanya kepada mereka seberapa banyak soalan yang boleh. Ianya bukan sahaja akan memberi anda gambaran pengetahuan agen hartanah, ia juga akan memberikan gambaran kepada keperibadiannya. Berikut adalah pilihan kami tentang 6 soalan wajib ditanya kepada Ejen Hartanah.

# 1 Adakah anda mempunyai bukti kelayakan?
Ejen anda hendaklah berdaftar dengan Lembaga Penilai, Penilai dan Ejen Hartanah & Pengurus Hartanah (BOVAEAP) Malaysia. BOVAEAP berfungsi sebagai badan kawal selia untuk memastikan ejen hartanah (REA) dan perunding hartanah (REN) semua mematuhi kod etika. Selain itu, kedua-dua REA dan REN perlu melakukan latihan / ujian tambahan untuk mendapatkan pensijilan yang sepatutnya.

Hanya dengan itu anda akan mendapat tahap perkhidmatan profesional – orang yang anda pilih akan bertugas dengan integriti.

# 2 Berapa lama anda berada dalam industri?
Apabila ia berkaitan dengan urusan harta benda, pengalaman bertambah sehingga lebih banyak tahun yang ejen itu berlatih, semakin baik ia akan … .. betul? Tidak betul.

Pengalaman tidak semestinya menjamin kecekapan dan kecekapan, walaupun seseorang yang mempunyai pensijilan latihan yang betul dan portfolio ulasan yang baik akan memberi jaminan bahawa profesional ini tahu apa yang dia lakukan.

Cari seseorang yang mempunyai pengaruh dan sikap yang betul, seseorang yang cukup cekap untuk mengendalikan transaksi dari A-Z, dan yang paling penting mempunyai semangat dan motivasi untuk mendapatkan pembeli yang tepat untuk anda.

# 3 Adakah anda seorang pakar kawasan?
Pemilik harta yang bijak bukan sahaja akan meneliti prestasi yang dilakukan oleh agen sebelum ini, tetapi dia juga akan mencari seorang profesional yang mempunyai rekod prestasi hebat untuk menjual hartanah di kawasan kejiranan. Mempunyai pakar kawasan adalah kelebihan kerana dia tidak akan hanya menjual harta anda, tetapi kejiranan juga.

Ejen ini akan dapat menasihati pembeli berpotensi mengenai pelan infrastruktur semasa dan akan datang termasuk pautan pengangkutan, kemudahan / kemudahan serta faktor lain yang mungkin mempengaruhi nilai harta anda termasuk kadar jenayah dan keadaan lalu lintas.

Satu soalan susulan untuk menanyakan broker barang berpotensi adalah ini: Adakah mereka biasa dengan jenis hartanah anda dan julat harganya? Ini memberikan idea tentang siapa yang paling berpotensi untuk menarik perhatian pembeli dan mengekalkan minat mereka untuk seterusnya menutup perjanjian itu.

# 4 Bagaimana anda menentukan harga jualan?
Ejen harta tanah atau perunding hartanah adalah orang yang sentiasa up to date dengan keadaan pasaran dan aktiviti urus niaga yang sama di kawasan tersebut. Pengetahuan semacam itu akan berguna apabila tiba masanya untuk menyelesaikan harga yang sesuai untuk harta anda sendiri.

Harga penyenaraian yang terlalu tinggi akan melambatkan usaha mencari pembeli yang berpotensi. Harga hendaklah seiring dengan penawaran dan permintaan yang ada.

Jika harga yang terlalu rendah, akan menyebabkan anda mungkin rugi.

Pastikan anda meminta setiap ejen apakah kos tambahan lain untuk menjual harta anda, termasuk komisen dan yuran penutupan. 

# 5 Apakah strategi jualan anda dan jangka masa?
Kemajuan teknologi telah membantu memecahkan sempadan geografi dan orang kini lebih rapat berhubung daripada zaman sebelumnya.

Anda akan mahu ejen harta tanah atau perunding yang bukan hanya bergantung pada kemahiran orang yang mengagumkan dan pengiklanan tradisional tetapi juga seseorang yang berteknologi secara bijak, terutamanya apabila meraih peluang untuk pembeli berpotensi melalui laman sosial dalam talian sosial media.

Ejen Hartanah mesti mempunyai pelan pemasaran yang terperinci yang memperincikan bagaimana beliau berhasrat untuk memaksimumkan pendedahan harta anda kepada orang ramai menerusi pelbagai kaedah, termasuk rumah terbuka. Mereka juga sepatutnya memberikan tempoh masa kasar tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk menjual harta anda, berdasarkan data sejarah.

Sekiranya dia juga dapat menjustifikasikan rancangan mereka dengan sebab-sebab seperti sama ada kawasan anda adalah hotspot harta atau tidak, lebih baik bagi anda untuk mengetahui jika calon berpotensi mempunyai integriti atau tidak.

# 6 Apa yang perlu saya lakukan untuk mendapatkan rumah saya siap?


Apabila ejen hartanah atau perunding ingin menilai sesuatu harta, dia pasti ingin akan melihat sendiri harta tersebut.

Seorang yang profesional dan berpengalaman akan mempunyai mata yang tajam untuk melihat apa-apa kecacatan yang ketara dalam harta anda yang berpotensi memberi kesan kepada harga jualan.

Mereka juga mampu memberikan nasihat mengenai apa-apa pembaikan atau pengubahsuaian yang perlu, atau jika hanya memerlukan pembersihan yang mendalam dan renovasi jika perlu.

Mereka juga akan dapat mencadangkan tips berguna (baca: mesra bajet) tentang bagaimana menyediakan harta anda untuk penampilan rumah, oleh itu meningkatkan kesan pertama pembeli yang berpotensi.

2,409 Views